Még idén megkezdődhet a hazai fejlesztésű, fertőtlenítő UV-C robot gyártása – írta a Világgazdaság

Az UV-C sugárzással szemben nem alakul ki rezisztencia, ami az eljárás jelentős előnye a hagyományos vegyszerekhez képest. A Budapesten megvalósuló fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - számolt be a LAB/DA INNOVATIONS projektjéről a vg.hu.

Elkészült a hazai fejlesztésű, mesterséges intelligenciát is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa, a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás.

UV-C Robotot fejlesztett a B+N Referencia Zrt. K+F csapata, a LAB/DA INNOVATIONS

A fejlett tájékozódási képességekkel rendelkező, UV-C sugárzást alkalmazó robotok iránti igényt az olyan, főleg nagy tömegek által látogatott helyszínek, létesítmények gyors és hatékony fertőtlenítése teremtette meg, mint például a kórházak, tömegközlekedési eszközök, ahol viszonylag rövid idő alatt kell sok és változó geometriájú felületet fertőtleníteni.

A B+N Referencia Zrt. a szintén saját fejlesztésű, autonóm takarítórobotok tapasztalatait felhasználva vágott bele a projekt kivitelezésébe k+f-csapatával, a hároméves munka eredményeként elkészült autonóm UV-C sugárzással fertőtlenítő robot működésében fontos szerepe van a mesterséges intelligenciának és a fejlett akadályfelismerési rendszereknek is.

Az UV-C sugárzás hatásmechanizmusa kritikus károsodást okoz a mikroorganizmusok, például baktériumok örökítőanyagában, ami megakadályozza a szaporodásukat és a túlélésüket.

AZ UV-C sugárzással szemben nem alakul ki rezisztencia, ami az eljárás jelentős előnye a hagyományos vegyszerekhez képest. 

A kihívás az UV-C sugárzással való fertőtlenítés adottságaiból fakadt, mint például a takarásban lévő felületek megfelelő elérése, ami az eddig leginkább alkalmazott, egy helyiség egy adott pontjára beállított berendezések hatékonyságát csökkentette.

Az új robot a rajta található UV-C sugárzó autonóm mozgatásával nem egy, hanem több pontról sugározza be a területet, ezzel csökkentve a takart felületek számát.

A berendezés az önálló mozgáshoz a helyiség előzetesen felvett térképén meghatározott útvonalat járja be. A bejáráskor a kiindulási térképen nem szereplő akadályokat részben vizuális információra alapozott, mesterségesintelligencia-alapú algoritmussal kerüli ki. A fertőtlenítés során felvett 3D modellen kiszámolja a megvalósult dózist, azaz a sugárzás mértékét, erről vizuális visszajelzést ad a kezelőnek, illetve az érintett szakembereknek. A fertőtlenítés minősége ellenőrizhető, az esetleg szükséges kiegészítő kézi fertőtlenítés meghatározható.

A prototípusra most további tesztelések várnak, de még az idén elindulhat a gyártás. A projekt megvalósításához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatását is felhasználták – számolt be projektünkről a vg.hu.

Friss Cikkek

portfolio.hu: Jelentősen csökkentheti a fertőzések számát egy magyar cég innovációja

A B+N kutatás-fejlesztési csapata az InterClean szakkiállításon járt

A B+N KAPTA A LEGINNOVATÍVABB SZOLGÁLTATÓ DÍJÁT A BUDAPEST AIRPORT DÍJÁTADÓ GÁLÁN